Vijvers

De site wordt in 2024 schoongemaakt, dus het vissen is tijdelijk gesloten tot het einde van het jaar!

De vijvers, ooit een visvijver van de monniken van de abdij van Stavelot, werden door de monniken aangelegd om over een voorraad vis voor hun consumptie te beschikken (het eerste schriftelijke spoor dateert van 1470).

Daarna, tot het midden van de 20e eeuw (1954), waren zij het zenuwcentrum van de leerlooierijen van Stavelot, die zuiver water uit de vijvers haalden om de huiden te looien alvorens het in de Amblève te lozen.

Zoals uit foto’s blijkt, organiseerde “la Truite” in die tijd al viswedstrijden op het terrein en het was niet ongebruikelijk dat er elk jaar meer dan 100 vissers aan deelnamen.

In het begin van de jaren tachtig ontstond echter onenigheid tussen verschillende partijen en de eigenaars van het terrein moesten de vissers en vooral de jonge marcatchous, die er een oefenterrein als geen ander vonden, uitsluiten.

Het heeft 30 jaar geduurd voordat de situatie verbeterde dankzij de aankoop van de vijvers door de gemeente Stavelot. Wij kunnen het gemeentebestuur alleen maar danken voor het vertrouwen dat het ons heeft geschonken door ons het beheer van de site toe te vertrouwen.

Het is dan ook met veel genoegen dat wij u 2 vijvers ter beschikking stellen met een totale oppervlakte van 1,6 ha. In een rustige omgeving, dicht bij het stadscentrum, geniet u van een natuurlijke en geklasseerde site. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het respect voor de fauna en flora die u omringen.

De natuurlijke oevers, het riet, de zegge en de wortels onder water zijn schuilplaatsen voor witvis en vooral voor vleesetende vissen zoals baars en snoek; maar vis alsjeblieft niet buiten de gemarkeerde paaltjes!

Praktisch gezien kan er worden gevist van 1 juni tot en met 31 januari van het daaropvolgende jaar.

Voor het vissen op witvis geldt een no-kill regeling; voor het vissen op snoek en baars geldt een beperking tot één vangst per jaar per visser (leden die dagelijks of “twee opeenvolgende dagen” vissen, hebben dit voordeel niet).

Meer details over de regels en lidmaatschapskaarten vindt u in de desbetreffende rubriek, maar let op: er zijn zeer aantrekkelijke pakketten voor jongeren en een aanzienlijke korting voor onze jaarlijkse rivierleden.

Er worden ook visdagen, wedstrijden en een cursus georganiseerd (zie agenda).

Morsprogramma 2024 (onder voorbehoud van reiniging) :

  • Voor de opening: 0kg voorn – 0kg karper.
  • In november: 300kg snoek – 80kg baars – 1000kg voorn en 120kg grote forel tijdens de carnivore wedstrijd.

Dus over het hele jaar: kg snoek, kg forel, kg baars, kg voorn en kg karper.

Veel plezier en goede visbeurt!

Nieuw in 2023
Nederlands