Eau Rouge

Eau rouge Pont des Moutons

Deze zijrivier van de Amblève, van arm Ardens type in het stroomopwaartse deel en rijk Ardens type in het stroomafwaartse deel, is 15 km lang. De rivier ontspringt op de hoogten van Francorchamps (Ster) en daalt snel af naar Stavelot om bij Challes in de Amblève uit te monden.

Zijn bijzonderheid, vooral stroomopwaarts van Francorchamps, is de geoxideerde kleur van de oevers en de stenen die erlangs liggen. Het komt uit bronnen die rijk zijn aan ijzeroxide en aan deze eigenschap, die na de kringloop verdwijnt, dankt het zijn naam.

Op ons traject (8815 m), d.w.z. stroomafwaarts, is de Eau Rouge 3 à 6 m breed en 0,2 à 1,2 m diep.

Het biedt talrijke plekken voor zalmachtigen en is zeer aangenaam aan het begin van het seizoen. Van mei tot september, liever waterstoten net na een storm bijvoorbeeld.

Opgelet, het “no kill” “fario” is van toepassing en vissen met natuurlijk aas en pasta’s is verboden op de Eau Rouge om de forel die er huist te beschermen!

De vertegenwoordigde soorten zijn in hoofdzaak de fario-forel, de zeedonderpad, de lamprei en de franjepoot.

Let vooral op de forel die in de Eau Rouge voorkomt, want het is een belangrijk paaigebied voor de Amblève-forel. De laatste elektrische visserij die door de Ulg op 150 m van de beek is uitgevoerd, heeft iets meer dan 300 forellen en forellen uitgewezen. Een meer dan uitstekend resultaat…

Nieuw in 2023
Nederlands